Polgár Judit új arcát mutatja New Yorkban. A nemzetközi sakknagymestert ugyanis a Magnus Carlsen-Szergej Karjakin sakkvilágbajnoki döntő hivatalos szakkommentátorának kérték fel, amit ő elfogadott. A november 30-ig tartó finálé az első alkalom, ahol Polgár Judit szakkomentátorként vesz részt.

"Korábban erre még nem volt példa, hogy világbajnoki döntőt kommentáltam volna, így ez teljesen új helyzet számomra” – mondja minden idők legjobb női játékosa.

Polgár Judit szerint ez a vb-döntő lesz az első, amelyet már az új generáció tagjai játszanak.

„Ezek a játékosok nem csupán szakkönyveket vettek igénybe a felkészülés során, hanem számítógépekkel tréningeztek. A sakk imázsának is jót tesz a fiatalítás, hiszen azáltal, hogy huszonévesek játsszák a vb-finálét, jobban bekerül a fiatalok látókörébe” – tette hozzá Polgár Judit.

Magnus Carlsen még 2013-ban Csennajban hódította el a világbajnoki címet. Akkor az indiai Viswanathan Anand ellen nyert 6,5-3,5-re. Az indiai azt megelőzően hat évig volt veretlen. 

A döntőn egyébként a második mérkőzés is döntetlennel zárult. A 26 éves Karjakin játszott világossal és a felek 33 lépés után adták remire a mérkőzést. A harmadik partit hétfőn rendezik. Az 1,1 millió euró összedíjazású 12 játszmás döntőn.